Pred inštaláciou a prvým použitím grilu si prečítajte pokyny. Nasledujúce informácie vám pomôžu bezpečne používať gril KAMADO BONO.
Odporúčame, aby ste si pozorne prečítali a dodržiavali bezpečnostné pokyny!
Pamätajte, že počas varenia sú rošt a uhlie v grile horúce.
Gril je ťažký, preto buďte opatrní pri preprave, pohybe alebo zdvíhaní. S grilom by sa malo opatrne pohybovať, zdvíhať, nakladať a vykladať, aby sa nepoškodil na kovových častiach konštrukcie.
NIKDY neklaďte gril na drevené alebo iné horľavé povrchy. Spodná časť keramického dna grilu je počas používania horúca, takže predmety pri grile sa môžu vznietiť. Používajte gril v bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov.
Nikdy sa neopierajte o gril alebo jeho jednotlivé časti (napr. Rukoväť). Nedovoľte deťom hrať sa pri horúcom grile. Pravidelne kontrolujte, či sú všetky prvky bezpečne pripevnené.
Kovové kruhy konštrukcie KAMADO BONO sú navrhnuté tak, aby podopierali konštrukcie, preto je dôležité, aby všetky spoje boli správne a bezpečne pripevnené. Toto by ste mali skontrolovať po niekoľkých prvých použitiach. Kovové kruhy by nemali byť pritlačené príliš pevne, pretože to môže spôsobiť praskliny. Odporúča sa skontrolovať všetky spojovacie prvky najmenej dvakrát ročne.
Je úžasné, aké ľahké je upiecť skutočnú veľký kus mäsa pri 330 ° C – stačí zavrieť veko grilu. KAMADO BONO urobí všetko pre vás. Pri grilovaní by malo byť veko uzavreté. Pri kontrole alebo vyberaní pokrmu sa pokúste čo najskôr zatvoriť veko KAMADO BONO, aby sa udržala konštantná teplota. Až potom môžete regulovať teplotu prostredníctvom vetracích otvorov. Ak je veko doširoka otvorené, plameň sa zvyšuje a teplota pečenia stúpa. V takom prípade sa mäso nebude dobre piecť. Nezabudnite tiež, že otvorené plamene nesmú zostať bez dozoru.
Ak chcete otvoriť vyhrievaný gril, urobte to opatrne.
Veko nikdy neotvárajte náhle. Ak chcete otvoriť vyhrievaný gril (nad 200 ° C), niekoľkokrát otvorte veko tak, aby sa vonkajší vzduch pomaly dostal na gril a nespôsobil výbuch plameňa alebo prievanu, a teda – spálite si ruky. Nedovoľte deťom, aby sa dotýkali alebo otvorili horúci gril.
Ak gril nepoužívate, zatvorte ho spolu s horným a dolným vetracím otvorom. Grily KOMADO BONO by mali byť chránené pred vlhkosťou a dažďom. Vložte všetky kovové a keramické doplnky do vnútra konštrukcie grilu a samotný gril zakryte špeciálnym nepremokavým poťahom.
Horľavá kvapalina vsiakne do keramického povrchu KAMADO BONO a chemikálie, ktoré obsahuje, kontaminujú gril a zhoršujú chuť potravín. Na zapálenie grilu použite suché popalky v pevnom stave bez zápachu. Toto je najrýchlejší spôsob, ako zapáliť gril a dosiahnuť požadovanú teplotu bez kontaminácie chemikáliami.
Na zapálenie grilu používajte iba brikety z prírodného uhlia a pevné podpaľovače. Postupujte podľa pokynov na rozpálenie grilu. Jedlo pečné na prírodnom uhlí má špecifickú chuť.
Spočiatku negrilujte pri vysokých teplotách.
Príliš veľký plameň môže poškodiť tesnenie. Pri prvom grilovaní zvoľte teplotu pod 177 ° C, potom bude tesnenie pripevnené k mriežke KAMADO BONO. Ak je tesnenie poškodené nahraďte ho novým, pripevneným lepidlom odolným voči vysokým teplotám.
Keramické časti grilu alebo jeho povrchy sú pri grilovaní veľmi horúce. Chráňte preto vždy vaše ruky pred popálením. Pamätajte, že horúce časti grilu môžu byť položené iba na ohňovzdorné povrchy.
Uhlie skladujte na suchom mieste.
Vlhké uhlie bude horieť, na zapálenie je však potrebné väčšie úsilie. Uhlie, ktoré zostalo v grile, sa môže použiť pri nasledujúcom grilovaní, dokonca aj vlhké, najmä v daždivom počasí. V takom prípade do uhlia v grile pridajte suché uhlie a premiešajte – gril sa rýchlejšie rozohreje.
Chráňte gril pred dažďom; snažte sa nenechať vodu preniknúť do vnútra grilu. Ak sa gril nepoužíva, zakryte ho nepremokavým ochranným krytom. Gril je možné používať aj za dažďa alebo sneženia, avšak vnútorná časť konštrukcie by mala byť chránená pred vlhkosťou. V chladnom počasí môže voda, ktorá vstúpila na gril, zamrznúť a spôsobiť popraskanie keramických povrchov. Preto na čistenie vnútorných častí grilu nepoužívajte vodu.
Váš gril bol vyrobený vďaka použitiu moderných technológií a materiálov, je preto odolný proti veľkým výkyvom teploty a dokáže udržať požadovanú teplotu bez ohľadu na poveternostné podmienky. Úspešne sa používa na jar, v lete aj v zime. Po použití však zakryte vnútro grilu, aby sa doň nedostala vlhkosť, voda ani sneh. Ak vlhkosť prenikla do grilu KAMADO BONO, vysušte ho do sucha, vložte malé množstvo uhlia a gril postupne zohrejte na 1170 – 175 ° C.
Rošt by mal byť očistený od mastnoty a zvyškov jedla, odstránený popol. Skontrolujte, či sú všetky časti grilu čisté a suché. Vyčistite ohnisko a gril.
Ak gril nebudete dlhšiu dobu používať, zakryte ho špeciálnym krytom; čas od času skontrolujte, či sa do KOMADO BONO nedostala vlhkosť alebo kondenzát. Bambusové police skladujte v suchej miestnosti, aby ste ich chránili pred plesňou. Po zime, keď sa gril nepoužíval, sa odporúča zapáliť malé množstvo uhlia a pomaly ho ohriať na 170 – 175 ° C, aby sa odstránili zvyšky vlhkosti.
Vďaka tomu môže gril dlho udržiavať požadovanú teplotu. Vždy používajte najkvalitnejší prírodné uhlie. Klasické grilovacie uhlie a briket sa často vyrábajú z drevného odpadu, chemických prísad, ropných produktov a iných materiálov, ktoré nie sú vhodné na grilovanie. Takéto uhlie zanecháva veľa popola, čo môže viesť ku kontaminácii pece a chemické prísady, ktoré obsahuje, menia chuť pokrmu. Pri použití uhlia nízkej kvality je ťažšie udržiavať konštantnú teplotu po dlhú dobu.
Po grilovaní jednoducho zatvorte horný a dolný ventil. Plameň zhasne a uhlie, ktoré zostalo v grile, sa môže použiť pri nasledujúcom grilovaní.
Gril KAMADO BONO sa čistí sám. Ak ho umyjete vodou, tekutina prenikne cez pórovité steny grilu. Po grilovaní zatvorte veko a oba vetracie otvory. Týmto spôsobom spália zvyšky jedla a nečistoty. Pred ďalším grilovaním vyčistite rošt špeciálnym čistiacim prostriedkom a kefou.
V grile KAMADO BONO sa uhlie spaľuje efektívne bez vašej pomoci. Gril je navrhnutý tak, aby sa mohlo uhlie rovnomerne rozžeraviť, takže po zapálení sa s ním neodporúča manipulovať. Konštrukcia grilu je navrhnutá tak, aby prúdenie vzduchu zabezpečilo udržiavanie zvolenej teploty.
Kovové kruhy KAMADO BONO sa používajú na podopieranie krytu, preto je dôležité, aby všetky spoje boli správne a bezpečne pripevnené. V počiatočných fázach používania grilu skontrolujte najmä spoje. Potom sa odporúča skontrolovať všetky spojovacie prvky najmenej dvakrát ročne.
Ak ste vybrali spodný vetrací otvor a ochrannú mriežku a chcete ich vložiť späť, najskôr nastavte mriežku do dvoch slučiek vľavo. Potom vložte ventilátor tak, aby visel nad sieťou (nie za ňou) a ventil zaveste na slučku napravo. Na odstránenie popola z grilu jednoducho posuňte mriežku doprava. Nevyberajte ju. Pri používaní grilu by mriežka mala byť vždy na svojom mieste a mala by byť posunutá doľava. Odvzdušňovač riadi prúdenie vzduchu, zatiaľ čo ochranná mriežka je určená na ochranu pred iskrami. Pamätajte na riziko zranenia v dôsledku ostrých kovových detailov. Nedotýkajte sa ich, keď je gril horúci.
Otvorený plameň predstavuje hrozbu pre ľudí a životné prostredie. Musia sa dodržať pokyny týkajúce sa vzdialenosti od konštrukcií a iných horľavých predmetov stanovené v predpisoch o ochrane pred požiarmi. Nenechávajte rozpálený, otvorený gril bez dozoru. Padajúci popol môže spôsobiť požiar v blízkych objektoch. Gril používajte vo vhodnej vzdialenosti od horľavých materiálov, napr. suchých listov, drevených povrchov atď. Pri použití grilu vyberte vhodné miesto na grilovanie. Osobitná pozornosť by sa mala venovať počas sucha a počas období zvýšeného rizika požiaru. Nehýbte s horúcim grilom. Nedovoľte deťom hrať sa v blízkosti horúceho grilu. Pri grilovaní nenechávajte gril otvorený bez dozoru, najmä pri silnom vetre.
Pri silnom vetre sa zvyšuje riziko požiaru, pretože vietor môže prenášať popol a uhlie. Veľmi silný vietor môže taktiež poškodiť kryt odtrhnutím. To všetko môže spôsobiť požiar. V takýchto poveternostných podmienkach by ste mali byť veľmi opatrní.
Tento gril je určený na vonkajšie použitie v mieste, kde je dostatočné prúdenie vzduchu. Nikdy nepoužívajte gril v uzavretom priestore alebo vo vozidle. Je zakázané zapaľovať gril v skladovacích priestoroch, kde sa môžu skladovať horľavé materiály, ako aj v blízkosti takýchto zón.
Po dokončení vždy zatvorte oba vetracie otvory. Týmto spôsobom prerušíme prívod vzduchu, čo spôsobí zníženie tepla a ochladenie mriežky KAMADO BONO.
Užívateľ je zodpovedný za bezpečné používanie grilu a za dodržiavanie bezpečnostných opatrení.
Akékoľvek zmeny v detailoch môžu spôsobiť škody alebo poranenia, avšak na tieto prípady sa záruka nevzťahuje.
Gril KAMADO BONO je veľmi bezpečný. Pri dodržiavanie bezpečnostných opatrení bude gril slúžiť bez problémov a dlho.