Košík

V košíku sa nenachádza žiadny produkt.
červený gril kamado grande limited
exp box shape3000

rokov technológie

Prečo Kamado Bono

Efektivita

Keramické grily Kamado je neuveriteľne úsporné, pretože hrubé keramické steny veľmi efektívne udržujú teplo vo vnútri grilu a tesnenia zabraňujú akémukoľvek úniku tepla. V dôsledku toho spaľujú palivo oveľa pomalším tempom ako štandardný gril na drevené uhlie.

Konzistentnosť a presnosť

S keramickým grilom Kamado, vďaka mimoriadne účinnému zadržiavaniu tepla, v spojení s vetracími otvormi na hornej aj spodnej strane grilu, môžete veľmi presne regulovať teplotu. Gril Kamado môžete nielen presne dostať na požadovanú teplotu, ale je mimoriadne konzistentné v tom, že akonáhle je teplota stabilná, môže udržiavať rovnakú teplotu po dlhú dobu.

Grily Kamado Bono

Čo je KAMADO BONO

História 

Z histórie vieme, že ľudia už od pradávna  používali hlinené nádoby na prípravu jedla. Práve preto ich archeológovia našli v rôznych častiach sveta. Jedno z najstarších hlinených nádob – pred viac ako 3 000 rokmi – sa našla v Číne. Predpokladá sa, že tieto guľaté hlinené hrnce sú prototypmi moderných grilov KAMADO.

V priebehu času ľudia zdokonaľovali najjednoduchšie hlinené hrnce a prispôsobovali ich na prípravu rôznych pokrmov rôznymi spôsobmi. Indovia používali hlinené pece zvané tandoor, zatiaľ čo Japonci používali – mushikamado, nádoby slúžiace pre prípravu ryže na pare, používané počas špeciálnych rodinných obradov. Mushikamado – guľatý hlinený hrniec mal veko v tvare kupoly a bol veľmi rozšírený v južnom Japonsku. Dokonca aj v staroveku začali Japonci regulovať teplotu varenia pomocou vzduchových ventilov v mushikamado a ako palivo používali uhlie namiesto dreva. Po druhej svetovej vojne sa Američania začali zaujímať o mushikamado.

V japončine znamená „KAMADO“ kachle alebo kuchynka a doslova KAMADO znamená „miesto vriaceho kotla“       je ideografické označenie, ktoré znamená KAMADO. V písacom systéme Romaji – čiže v transkripčnom písaní japonského jazyka s použitím latinskej abecedy, je slovo napísané  KAMADO v angličtine aj slovenčine. V súčasnosti sa všetky typy keramických grilov nazývajú KAMADO.

Technológia

Súčasné grily KAMADO sa vyrábajú z rôznych materiálov, napríklad z ohňovzdornej keramiky, terakoty alebo zo zmesi cementových portálov a lámanej kamennej lávy. Povrch grilu môže byť tiež rôzny – pokrytý lesklou keramickou glazúrou, farbou, dekoratívnou omietkou alebo keramickou mozaikou. Moderná keramika a ohňovzdorné materiály chránia gril pred prasklinami.

Palivo

Najčastejšie palivo pre grily KAMADO je uhlie (aj keď existujú aj plynové alebo elektrické modely grilov typu KAMADO). Drevené uhlie nezanecháva veľa popola a na rozdiel od brikiet z čierneho uhlia neobsahuje žiadne prísady, ktoré by mohli ovplyvniť chuť pripravovaného jedla. Drevené uhlie sa vyrába bez toho, aby poškodzovalo životné prostredie, a čo je najdôležitejšie – pokrmy pečené na drevenom uhlí šíria prirodzenú vôňu ohňa.

Použitie

Keramická konštrukcia grilu umožňuje dlhodobo udržiavať vysokú teplotu pričom teplotný rozsah dosahuje 400 ° C.  V griloch KAMADO môžete presne regulovať prúdenie a teplotu vzduchu, a preto sú tieto typy grilov podobné tradičným rúram a sú vhodné na pečenie a grilovanie pokrmov rovnako ako v bežnej rúre. Grily KAMADO nie sú určené iba na pečenie alebo údenie mäsa, ale taktiež môžete piecť pizzu, cesto alebo chlieb.

Komponenty

Konštrukcia grilu KAMADO je keramická. Vo vnútri je ďalšia keramická nádoba – spaľovacia komora. V spodnej časti konštrukcie je vzduchový otvor, cez ktorý prúdivzduch do spaľovacej komory. Druhý nastaviteľný vetrací otvor je umiestnený v kryte v tvare kupoly – odtiaľ prúdi vzduch. Pomocou týchto vetracích otvorov môžete regulovať teplotu. Nad ohniskom je grilovacia  mriežka. V konštrukcii grila KAMADO sa nachádza otvor na umiestnenie termometra pre regulovanie teploty.